Jak w większości browarów miejskich na Czechach historia zaczyna się od roku 1436, w którym to w mieście Rakovnik jest pięć browarów produkujących tamtejsze piwo. Pivovar Rakovnik może szczycić się tym, że jako jeden z niewielu czeskich browarów wciąż opiera się wielkim koncernom i z dumą nazywa się tradycyjnym i niezależnym czeskim browarem.
Piwo warzone jest w otwartych kadziach, w których leżakuje od 40-60 dni. Do produkcji piwa używa się wyłącznie najwyższej jakości czeskiego słodu, chmielu Saaz oraz wody z miejscowych studni głębinowych co nadaje piwu unikalny smak!
Z roku na rok ilość produkowanego piwa przez browar rośnie w dużym tempie (od 10-30% r.r), a w 2017 r. przekroczyła 130 tyś hl.
W naszym sklepie znajdziecie dwóch przedstawicieli browaru, którzy ostatnio pojawili się po raz pierwszy na półkach!
Bakalar Svetly Lezak (4,9%)
Popularny lager o pełnym smaku, warzony według tradycyjnej receptury, charakteryzujący się chmielową goryczką, złocistą barwą i bogatą pianą.
Bakalar Za Studena Chmeleny (5,2%)
Niepowtarzalne piwo o większej ilości ekstraktu, charakteryzujące się wspaniałym aromatem suszonego chmielu Saaz oraz bogatą barwą z ciemnozłotymi refleksami.