Zlatý Bažant - Słowackie piwo produkowane w Czechach.
Początki jego historii sięgają 1964 roku - wówczas komunistyczne władze ówczesnej Czechosłowacji zdecydowały o budowie nowego browaru. Na lokalizację wybrano miasto Hurbanovo stanowiące centrum najbardziej ciepłego i słonecznego regionu kraju, mogącego poszczycić się także doskonałymi glebami, co stanowi idealne warunki dla uprawy doskonałej jakości jęczmienia browarnego, jednego z podstawowych piwnych składników.
W zasadzie piwo było już produkowane wcześniej, ale nosiło inną nazwę: Hurbanovské pivo. Zmiana nazwy okazała się strzałem w dziesiątkę. Bażantów w okolicy Hurbanova było sporo, a kolor samego trunku dostarczył inspiracji na drugi człon nazwy.
Swoją charakterystyczną butelkę i etykietę Zlatý Bažant zyskał jednak dopiero po przejęciu browaru przez grupę Heineken w 1995 r. Wtedy również oprócz tradycyjnego lagera pojawiły się różne limitowane odmiany Złotego Bażanta. Obecnie spróbować można tego piwa w wersji bezalkoholowej, radlera, portera, a nawet klasycznej reedycji inspirowanej najstarszym zachowanych przepisem z 1973 roku. Zawartość alkoholu w Złotym Bażancie wynosi zazwyczaj 4,7%, choć wszystko zależy od jego odmiany, bo poszczególne warianty różnią się od siebie.
Dostępny jednak u nas Zlaty Bazant produkowany jest w czeskich Krusovicach - co ma istotny wpływ na smak piwa, więc czeskie metody jego ważenia.
W naszym sklepie znajdziesz dwóch przedstawicieli browaru:
Zlaty Bazant 12 (5,0%)
Piwo typu pilsner. Charakteryzuje się znakomitym chmielowym aromatem i specyficzną goryczką. Pełny smak i jego wyrazistość stawiają piwo Złoty Bażant jako jedne z najbardziej ulubionych marek piw na rynku.
Zlaty Bazant '73 (4,5%)
Limitowana edycja piwa Zlaty Bažant, stylizowana na lata 70, kiedy piwo było produkowane jeszcze w Czechosłowacji.